הגנת המגורים בשלב חדלות פירעון


מאת
אייל כהן*
פרק ראשון: מבוא

בשנים האחרונות אנו עדים למהפכה המתחוללת בנושא הגנת המגורים בשלב הליכי פשיטת רגל
וחדלות פירעון, לה השפעה ישירה ומשמעותית על החייב ובני משפחתו. תהליך זה החל ביום 17.9.5 אז נפל דבר בסוגיית הגנת המגורים בעת חדלות פירעון לאחר שבית המשפט המחוזי בת”א של פשיטת רגל, פסק שההכרה בבן הזוג של החייב כדייר מוגן בדירה המגורים, לא תחול בהליך פשיטת רגל שנפתח ביוזמת החייב. המדובר במקרה חליוא עליו אדון בהרחבה בהמשך.

ביסוד המאמר עומדת כאמור הזכות לקורת הגג הנחשבת למקודשת על פי המשפט העברי והדין הרווח, ואף זכתה למעמד של בכורה בשיטות משפט זרות רבות. כה חשובה קורת הגג בתרבותנו, עד כדי כך שהמחוקק הישראלי אפילו מצא לנכון לחוקק בשעתו הוראת מגן היסטורית, סוציאלית וחברתית הרואה בחייב שהפך חדל פירעון כדייר מוגן יחד עם בני משפחתו ביחס לבעל הדירה החדשים. הכוונה היא לסעיף 33 לחוק הגנת הדייר, שתחולתה הלכה והצטמצמה בהדרגה בשלב פשיטת רגל של היחיד, עד לביטולה בחוק חדלות פירעון החדש שייכנס לתוקפו בספטמבר 2019.


בשלב פשיטת הרגל עדים אנו להתנגשות אינטרסים בין אלה של החייב, לבין אלה של בני משפחתו המתגוררים עמו, לבין אלה של נושיו וצדדים שלישיים אחרים המעורבים בהליך. שיאה של התנגשות זו מגיע בסוגיית דירת המגורים והגנת המגורים לה זכאי החייב חדל הפירעון בהליכי פשיטת הרגל, ולו בשל כך שמדובר בנכס מקרקעין יקר ערך ממנו נושי החייב תובעים להיפרע.



​​​​​​​במאמר זה אנסה לדון במור כבות הגנת המגורים בשלב פשיטת רגל וחדלות פירעון ביחס לחייב ובני משפחתו, וא ציג את האינטרסים, השיקולים והאיזונים המשפטיים והסוציאליים החלים ביחס
לדירת המגורים בשלב חדלות פירעון.


אנסה ליתן מענה לשאלות המתבקשות – מהי הגנת המגורים בשלב חדלות פירעון ? מהו מעמדו של החייב ובני משפחתו בדירת המגורים בשלב פשיטת הרגל לפי הדין הקיים ולפי דין חדלות פירעון? מה יעלה בגורלם של בני משפחתו של החייב בשלב זה ? מהם השיקולים שיש לשקול לפי הדין הקיים והדין החדש ? האם חוק חדלות פירעון ביטל את הגנת המגורים או חיזקה ? כיצד ?

*עו”ד, נוטריון וד”ר למשפטים, מנהל קליניקת הוצאה לפועל וליטיגציה אזרחית בפקולטה למשפטים מרכז האקדמי ע”ש “פרס” ומרצה מן החוץ בפקולטה למקצועות הבריאות ומשפטים במרכז האקדמי למשפט ולעסקים בר”ג.

בפרק השני ל מאמר אדון במושג קורת גג, הזכות למגורים, על פי הגישות החברתיות והסוציאליות;


בפרק השלישי, אתייחס להגנת המגורים כמשמעה בדיני חדלות פירעון הרווחים; הפרק הרביעי יעסוק באפשרות כי אנו עדים בימים אלה למעין “מהפכה שקטה” בדיני פשיטת רגל ביחד להגנת המגורים )”מקרה חליוא”(; הפרק חמישי יסקור את הגנת המגורים לפי חוק חדלות פירעון החדש ויבצע משפט משווה בין מספר שיטות משפט זרות ביחס להגנת המגורים. הפרק השישי יחתום מאמר זו ויוקדש לסיכום ומסקנות.

נשמח לעמוד לשירותכם בכל עת!

מלאו פרטיכם וניצור קשר בהקדם:

תחומי התמחות נוספים מאת עו"ד אייל כהן

חוות דעת לבית משפט
הגשת חוות דעת לבית משפט היא כלי שבאמצעותו צדדים להליך משפטי מבקשים להוכיח טענה שהבירור שלה דורש מומחיות
תביעות נגד בנקים
בניגוד לענפי משפט אחרים, ענף הבנקאות דורש ידע משפטי מקיף כמעט בכל ענפי המשפט על מנת להגן על
פשיטת רגל ונושים
פשיטת רגל היא מצב משפטי בו אדם או חברה נפרדים מנכסיהם וחדלים מלהיות בעליהם וזאת בשל אי יכולתיהם
כשרות משפטית ואפוטרופוסות
על-פי חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, כל אדם כשר לזכויות ולחובות מרגע לידתו ועד מותו. החוק קובע אלו אוכלוסיות
ח-ן מוגבל / הסדר חוב לבנק
נגיף הקורונה הביא עימו אתגרים ובעיות כלכליות רבות – חובות, שיקים חוזרים, חשש לחדלות פירעון ופשיטת רגל. אך
הוצל”פ וכינוס נכסים
מטרתה של מערכת ההוצאה לפועל היא לממש את זכויות בעל הדין שהוקנו לו על-פי פסק דין, המחאות, שטרי
דף הבית